4 doden bij schietpartij Luik

Bij een schietpartij in Luik zijn vier doden gevallen, onder wie de dader. Hij schoot eerst op twee politieagenten en gijzelde daarna een poetsvrouw. De twee vrouwelijke agenten zijn overleden. Het derde slachtoffer, een man van 25, zat in de auto. De schutter zelf kon door de politie neergeschoten worden.

Rond 10.30 uur hoorden verschillende mensen schoten in de Rue des Augustins. Een man had er twee politieagentes langs achter aangevallen met een mes waarop hij het dienstwapen van één van hen kon bemachtigen. Hij schoot daarna de politieagente en haar collega neer. Twee andere agenten raakten gewond. Nadien schoot hij een passagier in een voorbijrijdende auto neer. De dader ging op de vlucht en gijzelde een poetsvrouw in het Wahalyceum. Aan de inkom kon hij uiteindelijk geneutraliseerd worden door de politie.

(Lees verder onder de video)

Onderzoek naar terreur
De dader is Benjamin Herman, een 31-jarige man uit Rochefort. Hij zou "Allahu Akbar" geroepen hebben. Het federaal parket is een onderzoek naar terreur gestart. Het Crisiscentrum meldt dat het dreigingsniveau niet verhoogt en op niveau twee blijft.

Gelinkte feiten?
Afgelopen nacht hebben drie mannen ook een juwelier overvallen in Rochefort. Een van de mannen was gewapend. Even later werd in Marche-en-Famenne een dertigjarige man vermoord. De politie sluit niet uit dat de dader van beide feiten Benjamin Herman is, maar kan daar voorlopig nog niets over zeggen.

Vanmorgen werd Benjamin Herman toevallig gecontroleerd door twee politieagenten. Zij ontdekten waarschijnlijk dat hij zich niet gemeld had in de gevangenis, waarna de situatie uit de hand liep.

Solidariteit bij politiezones
Heel wat Belgische politiezones uiten hun solidariteit met het Luikse korps via Twitter. Ook worden in verschillende zones de vlaggen halfstok gehangen als teken van rouw.

Ouders ongerust
VTM NIEUWS-journaliste Rosalie Pieters zegt dat het moeilijk bewegen is in de stad, omwille van de perimeter. Veel ongeruste ouders zijn er op zoek naar hun kinderen. De politie zegt wel dat de kinderen allemaal veilig zijn. Ze werden allemaal geëvacueerd naar ander scholen. De school waar de schutter zich verscholen had, blijft ook morgen gesloten.

(Meer onder de video)

Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken volgt de situatie op de voet en vraagt de omgeving te vermijden. Premier Michel, maar ook ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V) zijn onderweg naar Luik. Ook koning Filip komt later deze middag aan.