"De Gelder, waarom liep je niet weg?"

Quinten Blindeman, de zoon van de vermoorde kinderverzorgster Marita Blindeman, is tijdens zijn verhoor de confrontatie aangegaan met Kim De Gelder. Die antwoordde dat hij er geen probleem mee had om de laatste momenten van Quinten’s mama te beschrijven.

Quinten is de eerste getuige op dag 12 van het proces De Gelder, waarop de families van de vermoorde slachtoffers in Fabeltjesland aan het woord komen. De man vertelt eerst uitgebreid over zijn mama, die hem als alleenstaande ouder heeft opgevoed. "Als kind besefte ik dat ik niets tekort kwam. Ik vind het erg dat ik nooit de kans heb gehad om iets terug te doen voor haar." Snikkend vertelt Blindeman hoe graag zijn oma wilde worden. "Iets wat ondertussen is gebeurd. En nu ik zelf vader ben, besef ik wat het is om een kind op te voeden. Ik heb veel bewondering voor wat mijn mama gedaan heeft."

"Hoe zou jij je voelen?"

Dan gaat hij over op het moment dat hij het nieuws van Fabeltjesland hoorde, tot hij zich richt tot De Gelder. “Ik heb een hypothetische vraag aan mijnheer De Gelder.”

“Stel je voor Kim, je beide ouders zijn overleden. Hoe zou jij je voelen?” De Gelder geeft toe dat ook zijn wereld zou instorten. Dan volgt een dialoog tussen Quinten en De Gelder. “Dus u denkt te begrijpen hoe wij ons moeten voelen?” De Gelder: “Verdrietig, kalm. Jullie zullen ongetwijfeld een lange lijdensweg hebben doorgemaakt."

"Ik zag gewoon de deur niet"

Tijdens zijn confrontatie blijft Quinten ijzig kalm, ook als hij zelf omschrijft met welke gruwel zijn moeder is omgekomen. Vervolgens blijft hij De Gelder vragen waarom hij niet is weggelopen. “U hebt kinderverzorgster Katja duidelijk naar buiten zien weglopen, waarom bent u ook niet door die deur weggelopen?” “Ik heb Katja niet zien weglopen”, reageert De Gelder. “Ik was van plan om zo snel mogelijk naar buiten te gaan, maar ik zag gewoon de deur niet.”

De Gelder zegt tegen Quinten dat hij er geen probleem mee heeft om de laatste momenten van zijn mama te beschrijven. Al doet hij dat uiteindelijk niet. Ook niet als Quinten blijft doorvragen waarom De Gelder niet gewoon is weggelopen.