ACW en Belfius verbreken contract

ACW en Belfius hebben besloten hun overeenkomst tot commerciële samenwerking stop te zetten. Dat gebeurde in onderling overleg, maar wel op vraag van het ACW.

Beide partijen hebben te veel schade opgelopen bij de recente ontwikkelingen, klinkt het in een eerste reactie. ACW benadrukt dat de deal correct was, maar om verdere heisa te vermijden, beëindigen ze de samenwerking: "Door er nu afstand van te doen om verdere heisa te vermijden, hoopt het ACW zijn zakelijke relatie met de bank op een rustige manier te kunnen verder zetten."

Een en ander heeft te maken met de verkoop van de winstbewijzen van het ACW bij staatsbank Belfius. Belfius zou die voor 110 miljoen euro afkopen, terwijl het ACW een deel daarvan, namelijk 72 miljoen euro, zou teruglenen aan Belfius via een eeuwigdurende lening. De rente op die lening bedraagt 6,25%.

Daarnaast bestond er nog een commerciële overeenkomst die inhoudt dat het ACW nog een bijkomende vergoeding van 1,5% krijgt, bij de integrale invulling van een aantal commerciële voorwaarden. Dat kon het ACW ongeveer 1 miljoen euro per jaar extra opleveren. Daarover bestond geen officiële communicatie, en net dat was de aanleiding voor de hele heisa. Het is de overeenkomst over deze 1,5% die nu geschrapt wordt. De gewone rente van 6,25% blijft bestaan.