“Kan niet meer met kindjes werken”

Op het proces-De Gelder zijn deze namiddag de laatste kinderverzorgsters komen getuigen, die op het moment van de feiten aan het werk waren. Ook zij hebben het drama nog lang niet verwerkt.

Joyce De Landsheer deed op 23 september 2009 haar laatste dag als stagiaire in het kinderdagverblijf, toen Kim De Gelder toesloeg. “Ik was met de kindjes aan het spelen toen de deur open ging. Hilde kwam roepen dat er iets was met een mes. Ik zag Rita verschijnen, volledig bebloed in haar gezicht. Dan kwam De Gelder buiten en stapte af op de kinderen. Hij trapte op het hoofd van Zoë en stak Tars neer. Hij leek door mij te kijken, alsof hij wilde zeggen dat ik de volgende was."

Sindsdien is Joyce angstig. "Ik durfde niets meer alleen doen, naar het toilet of de douche.” Ze vertelde ook dat het haar droom was om met kinderen te werken, maar dat gaat nu niet meer. “Ik heb sindsdien nooit meer bij kinderen op stage geweest. Ik kan niet meer met kinderen alleen zijn.”

Nadien kwamen ook nog de verzorgsters uit de aanpalende kinderopvang ‘De Rakkertjes’ aan het woord. Daar waren op het moment van de feiten geen kinderen aanwezig, maar wel verzorgsters.

Myriam Donze: "Er was enorm veel bloed. Chaos, ijzige stilte. Ik heb een kindje meegenomen en onder mijn trui gestoken." Ook nu hebben de feiten nog een grote impact op haar. "De beelden, het gevoel. Dat is iets wat in je geheugen gegrift staat”, getuigt ze. “Op plaatsen waar veel volk is komen, dat lukt niet meer."