Verzorgster stort in voor proces

Een van de verzorgsters van Fabeltjesland die vandaag normaal moest getuigen, is niet komen opdagen. Katja Van Meersche heeft het nog te moeilijk met de feiten en kan er nog niet over praten. Ze is net voor het proces ingestort en opgenomen in een psychiatrische instelling. Volgens haar advocaat “kan Katja er tot op dit moment niet over spreken. Ze heeft een aantal zaken op papier gezet. Zelfs met haar echtgenoot kan zij er nog niet over spreken." Haar verklaringen worden voorgelezen, ze heeft alles op papier gezet.

Als eerste kwam Rita Van Geyte getuigen over die fatale dag. Zij werd zelf aangevallen door De Gelder: “Ik kon hem nog afweren maar hij probeerde te steken. Ik stond vast aan het kookeiland in de keuken. Toen stak hij mij in de linker- en rechterzijkant. En in mijn gezicht. Katja kwam mij helpen maar hij bleef maar steken."

Toch was haar eerste bekommernis de kinderen: "Marleen zag hoeveel bloed ik verloor en zei dat ik in de kleedkamer moest blijven. Maar ik zei nee, ik wist dat hij naar de baby's zou gaan." Van Geyte krijgt het meermaals moeilijk, maar herinnert zich nog goed hoe De Gelder zich gedroeg. "Die was ijzig kalm. Ik dacht dat dat iemand was die een stage kwam aanvragen. Hij wist heel goed hoe hij moest steken. Hij liep niet, hij was gewoon aan het stappen."

Op de vraag of de feiten een blijvende invloed op haar hebben, zegt ze: "Absoluut. Ik durf zo goed als niet meer buiten komen. Ik blijf niet liever als thuis, ik voel mij het meest op mijn gemak thuis. " Een emotionele Van Geyte heeft ook een schuldgevoel overgehouden aan die dag: "Ik heb spijt dat ik niet meer kon doen."

Uit de schriftelijke verklaring van Katja Van Meersche, blijkt dat zij op een gelijkaardige manier worstelt met die dag: "Sindsdien ben ik Katja niet meer. Ik kan er niet mee omgaan. Ik heb schuldgevoelens, ik had meer moeten doen. Ik heb nachtmerries en slaap er slecht over."