Pensioenbonus niet langer beperkt

Wie voortaan langer werkt dan zijn 62ste krijgt zijn leven lang een pensioenbonus, en niet langer tot wanneer hij 65 is. Dat is één aspect van de aangepaste pensioenbonus, die Pensioenminister Alexander De Croo vandaag voorstelt aan de regering. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De aangepaste pensioenbonus moet mensen stimuleren langer te blijven werken en niet vervroegd met pensioen te gaan. Nu staat die leeftijd voor vervroegd pensioen op 60,5 jaar, maar tegen 2016 zal dat 62 jaar zijn.

Wie langer blijft werken, krijgt maandelijks een bonus op zijn pensioen. De eerste twaalf maanden extra leveren geen bonus op, maar vanaf dan komt er per gewerkte dag een bonus. Zo zal wie blijft werken tot 65 jaar, een maandelijkse bonus krijgen van 83 euro. Wie aan de slag blijft tot zijn 67, krijgt elke maand 187 euro extra.

Momenteel is de pensioenbonus nog beperkt tot 65 jaar. Maar in het voorstel van De Croo is die einddatum geschrapt. Wie niet vervroegd op pensioen gaat, krijgt dus zijn leven lang een pensioenbonus. Het Laatste Nieuws schrijft ook dat na de dood van de gepensioneerde, de pensioenbonus niet langer zal worden overgedragen naar de overlevende partner. De nieuwe plannen gaan wel pas in vanaf 1 januari 2013. Alle rechten die daarvoor zijn opgebouwd, kunnen bij een overlijden wel nog worden overgedragen.