Getuige: "Veel bloed en geween"

Vanmorgen hebben op het proces-De Gelder de politieagenten getuigd die het eerst aankwamen in kinderdagverblijf Fabeltjesland. "Er was totale chaos. Kinderen, zwaargewond, veel bloed, geween, veel lawaai", klinkt het. "Het was eigenlijk niet voor te stellen."

"Midden in een speelruimte lag een enorme plas bloed met daarin het lichaam van een baby. Het kind lag op de rug met een zware blessure in de hals. Ik was vrijwel zeker dat het kindje dood was", vertelt de inspecteur. "In de hoek van de keuken lag een oudere dame op de grond, met haar gezicht naar het venster. Aan de houding te zien, leek mij die ook overleden."

In eerste instantie was nog niet duidelijk of de dader al weg was. "Er was veel onduidelijkheid over het feit of de dader nog in het gebouw was. Ik ben het gebouw dan doorgelopen, niet wetende wat ik nog zou aantreffen. Ik was bang dat de dader zou terugkeren met een mes van zodra de hulpverlening bezig was. Uit literatuur blijkt dat daders soms terugkeren en dan zelfmoord plegen."

Het signalement met de persoonsbeschrijving van De Gelder werd nadien meteen nationaal verspreid, wat uiteindelijk geleid heeft tot de arrestatie van de dader.