De Gelder: "Elza verweerde zich"

Op dag vijf van zijn proces heeft Kim De Gelder voor het eerst gepraat over de laatste momenten van Elza van Raemdonck. “Ze besefte wat er aan het gebeuren was en heeft zich fel verweerd.”

Zwijgzaam

Het was een bewogen voormiddag in de assisenzaal in Gent. Aanvankelijk wilde De Gelder niets zeggen. Tijdens de getuigenis van de weduwnaar van Elza van Raemdonck boog hij zijn hoofd en zweeg hij.

"Uitleg kan helend werken"

Dat veranderde toen Christina, de dochter van Elza van Raemdonck, kwam getuigen. Zij vroeg huilend aan De Gelder of haar moeder nog iets had gezegd of gedaan toen ze stierf. Een jurylid speelde daar op in en zei dat De Gelder daar samen met zijn advocaat een antwoord op moest voorbereiden. De Gelder antwoordde aarzelend en sprak vandaag voor de eerste keer. "Ik wil die uitleg doen, want dat kan helend werken. Ook voor de familie Van Raemdonck." 

Eerst leek het er op dat hij die uitleg pas in de namiddag zou doen. "Omdat ik niet makkelijk uit mijn woorden geraak", zei hij. Maar als voorzitter Defoort hem nog eens wat er precies is gebeurd, begint hij te praten. "Nadat ik haar voor de eerste keer gestoken had, is ze rechts van mij neergevallen. Ik ging mee en gaf haar een laatste messteek in haar keel. Het duurde maar vijf minuten, maar ze heeft zich fel verweerd. Ze besefte wat er gebeurde."

Het getuigenverhoor is momenteel afgelopen. Om 13u45 wordt de zitting hervat.