Ouders De Gelder niet bij ondervraging

Deze morgen om 9 uur is in Gent de derde dag in het Proces-De Gelder begonnen. Het wordt één van de meest cruciale dagen. Vandaag komt De Gelder zelf aan het woord. Voorzitter Koen Defoort zal hem urenlang ondervragen over de moorden in Vrasene en in Fabeltjesland. De Gelder zal niet alleen moeten uitleggen hoe hij te werk ging, hij zal ook moeten vertellen wat hem dreef. Tijdens de eerste procesdagen vroeg Kim De Gelder zelf al meermaals het woord. Nu krijgt hij die kans. Zijn ouders zijn niet aanwezig op het proces.

Pers en publiek zijn benieuwd of het vandaag de grote Kim De Gelder-show wordt. Afgelopen vrijdag daagde hij de assisenvoorzitter, de burgerlijke partijen én het publiek al uit. Hij zegde onder meer dat hij niet had geluisterd naar de akte van verdediging van zijn advocaat, “omdat het nogal langdradig was”. En hij lachte eens breed toen meester Jef Vermassen hem in naam van alle advocaten vroeg om eens goed na te denken in zijn cel dit weekend over wat hij precies zou zeggen tijdens de ondervraging.

Wie er niet zijn op deze procesdag zijn de ouders van Kim De Gelder. De voorzitter had hen vrijdag gezegd dat het misschien beter was om er vandaag niet bij te zijn, zodat hun zoon vrijuit kon spreken. De papa van een slachtoffertje van De Gelder had ook laten verstaan dat hij het niet vond kunnen dat vader en moeder De Gelder het proces van hun zoon konden volgen in dezelfde zaal. Vandaag heeft de assisenvoorzitter de ouders de toegang tot de assisenzaal ontzegd. De ouders van de slachtoffers willen het liefst dat ze ook de rest van het proces buiten de zaal blijven.