Agenten slaan man dood in cel

Er zijn camerabeelden vrijgegeven die tonen hoe zes agenten Jonathan Jacob hebben gedood in een politiecel in Mortsel, nu drie jaar geleden. De agenten moesten Jacob ‘kalmeren’, maar sloegen hem dood.

Jonathan Jacob was 26 toen hij naakt werd opgesloten in een cel in Mortsel. Hij werd opgepakt omdat hij verward over straat wandelde, opgefokt door overmatig amfetaminegebruik. De psychiatrische instelling in Boechout had Jacob eerder twee keer geweigerd, omdat hij te gevaarlijk was. Een parketmagistraat had daarom de opdracht gegeven om hem te kalmeren in een politiecel in Mortsel. Agenten moesten hem daar in bedwang houden, zodat een dokter hem een kalmeringsspuit kon geven. Maar de agenten sloegen Jacob dood, dat is nu duidelijk te zien op bewakingsbeelden die het VRT-programma ‘Panorama’ in handen kreeg. Een dokter diende de spuit nog toe, maar uit de autopsie blijkt dat het kalmeringsmiddel nooit in Jacob zijn bloed is geraakt.

Drie personen zijn ondertussen door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Het gaat om de dokter, een psychiater van de instelling in Boechout en een agent die Jacob vijf keer in het gezicht sloeg. Maar verschillende partijen pleiten nu voor een grootschaliger onderzoek naar de rol van justitie in dit gebeuren.