"Economie groeit opnieuw licht"

Onze economie groeit dit jaar opnieuw. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Nationale Bank van België. Volgens voorzitter Luc Coene is het een “zeer lichte groei”. Vorig jaar kromp onze economie nog met 0,2%.

Uit het jaarverslag blijkt dat 2012 “een zeer mager jaar” was. De economie kromp met ‘maar’ 0,2%’, maar toch gingen er 16.600 jobs verloren. Voor dit jaar verwacht voorzitter Luc Coene opnieuw een “lichte groei”. Toch waarschuwt hij dat België extra inspanningen zal moeten leveren, als het opnieuw een economie wil die duurzaam groeit. Zo zal er moeten worden gezocht naar bijkomende inkomsten, als de begroting in 2015 opnieuw in evenwicht moet zijn. Iets wat niet meer is gelukt sinds het begin van de crisis in 2008.

De Nationale Bank klaagt ook over de loonkloof tegenover buurlanden Duitsland, Nederland en Frankrijk. Die bedraagt nu 13%. Volgens Coene heeft dat niet zozeer te maken met het hoge nettoloon, maar wel met de belastingen, de sociale bijdragen en de index. In het jaarverslag wordt dan ook opgeroepen tot een “doortastende hervorming” van het indexeringsmechanisme.