Onderzoek Operatie Kelk kan doorgaan

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft geoordeeld dat er geen enkele reden is om het gerechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik en schuldig verzuim binnen de katholieke Kerk niet verder te zetten. Dat meldt het federaal parket. De KI moest zich over het onderzoek, ook bekend als Operatie Kelk, buigen omdat er een aantal processen-verbaal uit het dossier verdwenen waren. Intussen is het dossier via een reeks kopieën opnieuw volledig samengesteld.

Half oktober raakte bekend dat er tientallen pv's uit het onderzoeksdossier waren verdwenen. In totaal ging het om 445 stukken. Een aantal pv's zouden per vergissing door de poetsvrouw zijn weggegooid, maar een deel zou ook door de toenmalige griffier van onderzoeksrechter De Troy zijn meegenomen naar huis zonder dat ze ooit terugkeerden.

Toen onderzoeksrechter Calewaert de zaak overnam van De Troy, stelde ze de verdwijning van de stukken vast en maakte ze daarvan proces-verbaal op. Het dossier is dankzij een reeks kopieën weer volledig. "De kamer van inbeschuldigingstelling heeft nu geoordeeld dat de procedure in de huidige stand van het onderzoek niet aangetast is door enig gebrek", zo meldt het federaal parket. Het onderzoek kan dus voortgezet worden.