Ook paardenvlees op ons bord

Gedurende maanden, of misschien wel jaren, zijn honderden paarden die niet geschikt waren voor consumptie op het bord van de Belgische consument beland, terwijl de dieren eigenlijk met een spuitje hadden moeten worden in slaap gedaan. Zowel het Belgische gerecht als het Agentschap voor de Voedselveiligheid zijn op de hoogte sinds 2011. 

Onderzoek

Er loopt momenteel een gerechtelijk onderzoek. "Het gaat om een grote trafiek met uitlopers naar Frankrijk en Duitsland", zegt procureur des konings van Neufchâteau, Vincent Cambier. "Het lijkt op de zaak-Findus. We werken hiervoor samen met het gerecht in onze buurlanden." Bij de feiten is een paardenhandelaar uit Neufchâteau betrokken, die verdacht wordt van schriftvervalsing en het gebruik van valse stukken. Maar ook verschillende grote slachthuizen uit de streek van Antwerpen, Luik, Dendermonde en Kortrijk zouden betrokken zijn.

Hormonen

Het blad schrijft dat het gesjoemel alleen kan gebeurd zijn met medewerking van gewetenloze veeartsen. De wanpraktijken stopten in de loop van 2011, toen het Belgische gerecht en het Agentschap voor Voedselveiligheid lucht kregen van de feiten, maar het is niet bekend wanneer het gesjoemel begonnen is. Tonnen paardenvlees vol hormonen, of van zieke dieren en dieren die geblesseerd waren, zijn zo op het bord van de Belgische consument beland.

"Een paard dat niet geschikt is voor consumptie laten inslapen kost de fokker al gauw 100 euro, terwijl het vlees 600 à 800 euro kan opbrengen, als je het kunt verkopen aan een slachthuis", verklaart een ingewijde uit het paardenmilieu in het weekblad.