38% wil job verlaten voor flexibel loon

Vier op de tien bedienden zouden van job veranderen voor een flexibeler loonpakket. Bijvoorbeeld: wat meer vakantie in ruil voor minder loon, of een kleinere bedrijfswagen en de rest van het budget vrij te besteden. Dat blijkt uit de Robert Half Salarisgids 2018 voor IT-, finance-, accounting- en administratieve professionals.

Uit de studie blijkt dat de strijd om talent heviger dan ooit woedt. De werkloosheidsgraad daalt en elke maand komen er vacatures bij. Het wordt voor werkgevers steeds moeilijker om geschikte kandidaten te strikken. Kortom: de positie van de werknemer in bepaalde sectoren wordt almaar sterker.

Het gebrek aan hooggekwalificeerde professionals zorgt ervoor dat potentiële kandidaten veeleisender kunnen zijn wanneer ze hun volgende werkgever kiezen. Met name een flexibele verloning en extralegale voordelen worden steeds belangrijk voor zowel huidige als potentiële nieuwe werkkrachten.

Flexibele verloning
38 procent van de Belgische werknemers geeft aan de huidige job te willen verlaten als ze elders een gelijkaardige functie kunnen uitoefenen voor een flexibele verloning. Bepaalde bedrijven proberen hierop in te spelen met bijvoorbeeld een salaris in punten. Andere werkgevers geven hun medewerkers dan weer de mogelijkheid om hun verloningspakket zelf samen te stellen.

Welke voordelen?
Op personeelsniveau zijn de vaakst gegeven extralegale voordelen maaltijdcheques, terugbetaling woon-werkverkeer en een groepsverzekering. Op managementniveau zijn dat een laptop of tablet, een groepsverzekering en maaltijdcheques.

Droomjob
Het draait uiteraard niet alleen om geld. Maar liefst een kwart van de Belgen geeft namelijk aan dat ze een lager loon zouden accepteren om hun droomjob te kunnen uitoefenen. Het komt er voor bedrijven op aan om hun werknemers ervan te overtuigen dat ze gelukkig (kunnen) zijn in hun huidige baan. Vele bedrijven spelen daar op in door middel van niet-financiële extralegale voordelen: flexibele werkuren, betaalde opleidingen en extra verlofdagen worden hiertoe het meest gegeven.