Niet alle illegalen krijgen aidsremmers

Het OCMW van Antwerpen wil niet automatisch betalen voor de behandeling van sans-papiers, die besmet zijn met het hiv-virus. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.


Het OCMW bekijkt elk geval apart om na te kijken of de seropositieve aanvrager ook aidsremmers in het land van herkomst kan krijgen. Als dat zo blijkt te zijn, zien ze geen reden waarom het Antwerpse OCMW voor de dure medicijnen moet opdraaien. Dat zegt OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA).
Artsen werpen daar tegen in dat elke hiv-patiënt aidsremmers nodig heeft. Bovendien spreken ze van een gevaar voor de volksgezondheid omdat na enkele dagen zonder aidsremmers het virus zich alweer vermenigvuldigt. Bovendien werkt een te lage dosis aidsremmers de vorming van resistente hiv-virussen in de hand.


Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) zoekt naar een oplossing voor de seropositieve illegalen in Antwerpen. Deze week buigt ze zich met staatssecretaris van Asiel en Migratie, Maggie de Block (Open Vld), over het dossier.