Verkiezingen Ninove dan toch geldig

Er komen dan toch geen nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in het Oost-Vlaamse Ninove. Eerder werd de uitslag ongeldig verklaard nadat Vlaams Belang-kamerlid Guy D’Haeseleer op Facebook pinten bier had beloofd aan al zijn potentiële kiezers. De Raad van State beschouwt het bericht nu als een grap en vernietigt daarmee de beslissing van de Raad van Verkiezingsbetwistingen.

In het Facebookbericht van het kamerlid stond: "trakteert morgen al wie een foto neemt van zijn stembrief... met de bolletjes op de juiste plaats natuurlijk ; -) schol!". Dat was voor de Raad voor Verkiezingsbetwistingen van Oost-Vlaanderen reden genoeg om de verkiezingen opnieuw te organiseren. Maar die beslissing wordt nu teniet gedaan door de Raad van State. Deze ziet het bericht eerder als een soort van inside joke die zich richtte tot de al overtuigde sympathisanten van de kandidaat. Daarnaast vindt de Raad het niet geloofwaardig dat het bericht een grote impact op de verkiezingsuitslag heeft gehad.

De beslissing van de Raad van State is een opsteker voor de schatkist van de stad Ninove. Een herverkiezing zou immers 80.000 euro gekost hebben.