Grote staking op 21 februari

De socialistische vakbond ABVV zal op donderdag 21 februari massaal staken. Ze hebben al een grote betoging aangekondigd in Brussel. Ook de christelijke vakbond ACV laat weten dat ze mee zullen staken.

Eerder op de dag besliste het ABVV om het sociaal overleg binnen de Groep van Tien te verlaten. Nochtans hadden de sociale partners al verschillende afspraken gemaakt, onder andere over de verdeling van de arbeidstijd. Ook met de regering bereikten ze al akkoorden.

Het ABVV gaat er niet mee akkoord dat sommige werknemers meer overuren kunnen presteren en gebruik kunnen maken van glijdende uren, terwijl anderen massaal met ontslag worden geconfronteerd. Ze verwijzen hier specifiek naar ArcelorMittal in Luik en Ford Genk. Bovendien gaan ze niet akkoord met de beslissing van de regering om lonen te bevriezen en zijn ze tegen de herziening van de index.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is niet bereid om afspraken tussen de sociale partners te heronderhandelen. Ook willen ze de antwoorden die vorige week vrijdag samen met de regering werden gemaakt niet terugnemen. Het ABVV mag dit niet onderuithalen. Het VBO dringt er ook op aan dat de regering haar beslissing over de loonblokkering nu uitvoert.