Politie massaal paraat: Dutroux voor rechter

Marc Dutroux moet vandaag voor de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel verschijnen. Die moet beslissen of hij voorwaardelijk vrij mag komen. Dutroux heeft een aanvraag ingediend om vrij te mogen komen met een enkelband.

Voor de zitting moet Dutroux overgebracht worden van de gevangenis van Nijvel naar het Brusselse justitiepaleis. Omdat hij in het verleden al eens ontsnapte, worden er nu massaal veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo zijn er 200 agenten ingezet en wordt hij zijn hele traject gevolgd door een politiecontrole. Alles samen kost de operatie zo'n 50.000 euro.

Nochtans was er niemand vragende partij om de zitting van de strafuitvoeringsrechtbank in het justitiepaleis te houden. Zo'n zittingen gebeuren vaak in de gevangenis zelf. Dat hadden zowel de families als Dutroux ook gevraagd, maar volgens de voorzitter van de rechtbank is er in de gevangenis niet genoeg plaats om alle slachtoffers binnen te laten. Ook minister van Binnenlandse Zaken Milquet en de politievakbonden hadden liever gehad dat de zitting in Nijvel plaatsvond, dat was veel minder riskant en een pak goedkoper geweest, zo klinkt het.