36.561 geflitst tijdens flitsmarathon

36.561 bestuurders werden gisteren door de politie betrapt op te snel rijden tijdens de flitsmarathon. Dat meldt de Federale Politie in een persbericht. "Geconfronteerd met dit cijfer is de Federale politie teleurgesteld", klinkt het. 107 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken.

Gisteren organiseerde de Federale Wegpolitie een nieuwe flitsmarathon, samen met 151 politiezones. Het aantal deelnemende lokale politiezones was ongezien. In totaal werden 1.295.146 voertuigen gecontroleerd. Onder hen waren 36.561 bestuurders die te snel reden.

2,82% van de gecontroleerde bestuurders in overtreding en 107 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken. De cijfers zijn, in vergelijking met de vorige editie, iets hoger. Bij de vorige flitsmarathon reden 2,48% van de gecontroleerde bestuurders te vlug en werden 78 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken.

Teleurgesteld
De politie reageert teleurgesteld op het resultaat. “Alle mogelijke middelen werden gemobiliseerd om deze sensibiliseringscampagne bekend te maken bij het grote publiek: de pers werd ingelicht, het was te lezen op sociale media en een bijzonder ontroerende film werd begin deze week verspreid. Ondanks dit alles zien we toch nog mensen die snelheidsovertredingen begaan. We kunnen dit alleen maar betreuren”, zegt Koen Ricour, Directeur van de Federale Wegpolitie.

Ouders verongelukte kinderen
De flitsmarathon werd georganiseerd in het kader van een sensibiliseringsactie samen met de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). Na de lancering van de sensibiliseringsvideo afgelopen maandag, waarbij ouders van verongelukte kinderen en snelheidsovertreders met elkaar in gesprek gingen, had deze actie specifiek als doel alle bestuurders alert te houden.

De Federale Politie had gehoopt dat de film een bijdrage kon zijn in de sensibilisering van de bestuurders met de bedoeling hen bewust te maken van hun verantwoordelijk en hen zo hun snelheid te doen verminderen. De ouders die aan deze campagne hebben meegewerkt illustreren in het bijzonder de schade die overdreven en onaangepaste snelheid kan aanrichten in een familie.

"Koppige bestuurders"
"Het aantal doden op de wegen kent een dalende trend, maar daar mogen we geen vrede mee nemen, nog minder gelet op de stijging van het aantal personen in overtreding", zegt de politie. "Daarom zullen sensibiliseringscampagnes en repressieve acties blijven georganiseerd worden in de komende maanden. Het is belangrijk om een krachtige boodschap te richten aan de vele koppige bestuurders, die nog met veel te veel zijn. De geïntegreerde politie waakt elke dag over het respecteren van de maximum toegelaten snelheid om het aantal doden op onze wegen te doen dalen. En dus zullen, ook buiten deze flitsmarathon, dagelijks acties worden georganiseerd door de lokale politiezones en de federale politie."

Bekijk ook: Flitsers goed verstopt op flitsmarathon