Andere kompaan Dutroux wil ook naar klooster

Michel Lelièvre, de ex-kompaan van Marc Dutroux, heeft zich bekeerd tot het protestantisme. Hij heeft tal van kloosters aangeschreven in de hoop op opvang, net als Michelle Martin, de ex van Dutroux. Hij schreef ook naar aartsbisschop Léonard maar ving overal bot, zo blijkt uit zijn reclasseringsdossier dat De Morgen kon inkijken.

Michel Lelièvre (41) zit in de gevangenis sinds 1996. Hij werd in 2004 veroordeeld tot 25 jaar cel. Hij kwam acht jaar geleden al in aanmerking voor een voorwaardelijke vrijlating. Al zijn pogingen werden tot nu toe doorkruist doordat hij in de gevangenis meermaals werd betrapt op drugsbezit. In de adviezen van de psychosociale dienst van de gevangenis van Ittre wordt nu aangevoerd dat Lelièvre al jaren van zijn verslaving is verlost, maar door medegedetineerden zou zijn geflikt.

Vanaf 26 februari is er een jaar verstreken sinds zijn laatste verzoek tot gedeeltelijke vrijlating en kan Lelièvre een nieuw dossier indienen. Hij stuurt aan op penitentiaire verloven onder begeleiding van de protestantse aalmoezenier van de gevangenis van Ittre. Lelièvre, zo leert het dossier, komt in Ittre enkel nog zijn cel uit voor de protestantse mis op donderdag en de gospelles.

Het ziet er niet naar uit dat een penitentiair verlof bij Lelièvre zal leiden tot taferelen als rond het klooster in Malonne, waar Michelle Martin verblijft. Paul Marchal, vader van de vermoorde An, reageert alvast gelaten. "Sinds de vrijlating van Martin heb ik een gevoel van: waarom zij wel en hij niet? Martin was een vrouw met een pedagogisch diploma die de kinderen liet sterven. Lelièvre was een jonge heroïneverslaafde die nergens van af wist. Ik word hier moedeloos van".