35% drinkt nooit kraantjeswater

35 procent van de Belgen drinkt nooit kraantjeswater, omdat ze de kwaliteit niet vertrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van IVOX in opdracht van Sodastream. Nochtans is kraantjeswater perfect drinkbaar. Het wordt streng gecontroleerd en het is veel goedkoper dan flessenwater. 

De helft van de Belgen drinkt wel eens kraantjeswater, maar 35 procent doet het nooit omdat ze de kwaliteit niet vertrouwen. Nochtans waken de drinkwatermaatschappijen daar streng over. Ze controleren op maar liefst vijftig parameters.

“Bij de mensen thuis aan hun keukenkraan, nemen wij 10.000 stalen per jaar in heel Vlaanderen”, vertelt Paul Bielen, hoofd van het laboratorium Pidpa. “Wij checken daar op alle microbiologische parameters of het water bacteriologisch ok is. Daarnaast controleren we ook een hoop chemische parameters, zoals onder andere hardheid en pesticiden.

De binnenleidingen bij je thuis worden niet gecontroleerd, daardoor komen er soms toch metalen in het water terecht. Je laat dus het water maar beter eerst even doorlopen voor je het drinkt. “Daarnaast is het belangrijk dat het water steeds koud wordt geconsumeerd”, raadt Bielen aan. “Gebruik zeker geen warm water om bijvoorbeeld koffie te zetten. Gebruik steeds koud water en laat het opwarmen in je koffiezetapparaat.”

Niet lekker?
Een liter kraantjeswater kost een 0,005 eurocent. Flessenwater is met 25 eurocent per liter maar liefst vijftig keer duurder. Maar sommige mensen vinden kraantjeswater gewoon niet lekker. Watersommelier Nils Segers legt uit hoe dat komt.

Watersommelier Nils Segers kent alles van water en heeft tientallen verschillende soorten flessen in huis. Maar toch drinkt hij af en toe ook water van de kraan. “Als je water redelijk hard is, komt calcium en magnesium in het kraanwater naar voor”, legt Seger uit. “En dat komt ook bij verschillende mineraalwaters voor.” 

Maar wat betekent dat nu voor de smaak? “Calcium geeft een zekere droogte in je mond wanneer je het drinkt”, vertelt Segers. “Terwijl de magnesium die je bij beiden tegenkomt een bepaalde bitterheid in je mond gaat geven.