Akkoord tussen artsen en ziekenfondsen in het vooruitzicht

De onderhandelingen tussen artsen en de ziekenfondsen zijn gisteren goed verlopen. Als alles goed gaat, komt het op 23 januari wellicht tot een akkoord: de prijzen zullen dan licht geïndexeerd worden.

Eigenlijk hadden beide partijen vorig jaar al tot een akkoord over de nieuwe tarieven moeten komen, maar de grootste artsenvakbond, BVAS, ging dwars liggen rond een aantal nieuwe wetten. Onder andere de uitbreiding van de derdebetalersregeling en het verbod op ereloonsupplementen in ziekenhuiskamers met meer dan twee bedden was voor de artsen een doorn in het oog. Donderdag werden de plooien echter grotendeels gladgestreken.

Gisteren gingen de artsen alvast akkoord om niet de volledige indexering toe te passen op de tarieven. "Zo zou de prijs van een consultatie in het ziekenhuis of bij de huisarts slechts stijgen met twee procent", zegt Marc Moens van BVAS.

Wie nu naar de dokter gaat, betaalt nog steeds de prijzen van 2012, maar zodra er een akkoord is, kunnen de artsen onmiddellijk de geïndexeerde prijzen aanrekenen.