Dossier De Bende van Nijvel

32 jaar geleden sloeg de Bende laatste keer toe

Dag op dag 32 jaar geleden sloeg de Bende van Nijvel voor het laatst toe. Hun laatste aanslag was ook meteen de bloedigste: acht mensen werden doodgeschoten aan de Delhaize in Aalst, heel wat anderen raakten gewond.

Zaterdag 9 november 1985, bijna kwart voor acht. De terreur van de Bende van Nijvel bereikt een absoluut hoogtepunt. In de Delhaize aan de Parklaan in Aalst is het drukker dan op andere zaterdagen. Iedereen wil nog inkopen nog doen omdat de winkel op maandag 11 november gesloten is. De parking staat bijna vol en aan alle kassa's staan lange rijen aan te schuiven.

Bloedbad
Een Volkswagen Golf parkeert zich op de parking. Drie mannen, verborgen achter sjaals en bivakmutsen, stappen uit en begeven zich richting de winkel. Ze zijn gewapend en beginnen al vanop de parking onophoudelijk te schieten op auto’s en op de klanten die zich op de parking bevinden.

Het wordt al meteen een waar bloedbad. De negenjarige David Van De Steen, zijn ouders en zijn zusje worden neergemaaid. Enkel hij overleeft. Klanten die al hun auto zitten worden beschoten, anderen maken geen schijn van kans om hun auto nog in te stappen.

Paniek
De schoten zijn te horen tot in de winkel en er breekt meteen paniek uit. Iedereen vlucht naar de achterzijde van het warenhuis of verstopt zich tussen de rekken. De daders komen de winkel via de achteringang binnen en verplichten iedereen te gaan liggen.

De gerant wordt gegijzeld en meegenomen naar de burelen. De brandkast wordt leeggemaakt en er wordt een kleine koffer meegenomen. Bij het verlaten van de bureaus kan de gerant vluchten. Hij wordt nog onder vuur genomen, maar weet te ontkomen.

De drie gangsters gaan richting de uitgang. Daar liggen twee kinderen op de grond die onder vuur worden genomen. Ze zijn beiden gewond. Voor de uitgangsdeur ligt een vrouw op de grond. Zij wordt doodgeschoten.

Politiepatrouilles
Op dat moment zijn er al meerdere politiepatrouilles ter plaatse die zich een straat verder ophouden. De drie daders steken de parking over en gaan richting hun auto. Een van de drie - gewapend met een Riotgun - begeeft zich echter naar de straat waar de politie staat en schiet in de richting van de politievoertuigen.

De Volkswagen Golf komt naar de straat gereden waarna de derde man instapt via de kofferruimte. De wagen vertrekt in de richting van Ninove via de Oude Steenweg met gedoofde lichten en open koffer.

Drie minuten
De hele aanslag neemt nog geen drie minuten in beslag, een tijdspanne waarin de overvallers minstens veertig schoten afvuren. Totale buit: 737.777 Belgische frank (ongeveer : 18.289 euro).

Bekijk hier de reconstructie van de overval: