3 op de 4 zwembaden verbieden foto's

In het merendeel van de Vlaamse zwembaden zijn fototoestellen verboden. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad. Drie op de vier zwembaden die zij hebben ondervraagd, gaven aan dat ze de fototoestellen in hun bad bannen.

Vijftig Vlaamse zwembaden werden gevraagd naar hun beleid. En wat blijkt? Goed drie op de vier zwembaden hebben een regel die het verbiedt om foto's te maken bij het water. Ongeveer de helft laat niet toe dat hun gasten smartphones meenemen naar het zwembad. 

Evidente redenen
Ook in de elf zwembaden van Sportoase zijn de fototoestellen niet welkom. "De redenen daarvoor zijn redelijk evident", zegt de directeur van Sportoase Michaël Schouwaerts aan VTM NIEUWS. "Mensen komen zwemmen om zich te ontspannen en hebben weinig zin om aandachtig te moeten toekijken of hun privacy wel gerespecteerd wordt. We verbieden de fototoestellen om mensen in badkledij te beschermen tegen mensen die willekeurig foto's nemen."

In de zwembaden van Sportoase wordt wel soepel omgesprongen met de regel. Een ouder die bijvoorbeeld de eerste zwembeurt van zijn of haar kind wil fotograferen, kan toestemming vragen aan de redder.