3 bussen bekogeld in Anderlecht

In de stelplaatsen van Anderlecht, Dilbeek en Ukkel hebben chauffeurs van De Lijn vanmorgen het werk neergelegd. Een op de vijf bussen reed niet in het Pajottenland en de zuidelijke rand van Brussel. “Aanleiding hiervoor zijn vier incidenten. Afgelopen vrijdag werd een bus beschoten. Gisterenavond zijn drie bussen bekogeld met projectielen”, zegt Joachim Nijs van De Lijn aan VTM NIEUWS. De buschauffeurs gaan morgen weer aan het werk.

Bij de incidenten vielen geen gewonden, maar zowel de chauffeurs als de reizigers waren sterk onder de indruk, zegt De Lijn. Vrijdagavond werd kort na 19 uur in de buurt van de Joodse-Martelarensquare een bus twee keer kort na mekaar beschoten met een luchtdrukgeweer. Zondag werden op een uur tijd drie bussen in de omgeving van de halte Grondel in de Emile Carpentierstraat bekogeld met stenen. Hierbij sneuvelden enkele ruiten.

Een aantal chauffeurs van de stelplaatsen Het Rad, Dilbeek en Ukkel legde daarom vanmorgen het werk neer. Er was onder meer hinder op de assen Halle-Brussel, Alsemberg-Brussel en Dilbeek-Brussel.

Reiziger dupe
De directie van De Lijn veroordeelt het geweld, maar betreurt ook de actie van vanmorgen, omdat de reizigers er de dupe van zijn. Ze heeft de lokale politie gevraagd extra te patrouilleren en stuurt ook meer controleurs naar Anderlecht.

Deze middag bereikten de directie en de vakbonden een akkoord over bijkomende veiligheidsmaatregelen in Anderlecht en omgeving. De chauffeurs van de stelplaatsen Het Rad, Dilbeek en Ukkel gaan morgen weer aan het werk.

Sociaal akkoord
"Het akkoord met de vakbonden bestaat uit drie luiken", zegt Joachim Nijs, woordvoerder van De Lijn Vlaams-Brabant. Zo blijven de extra patrouilles van de politie van Brussel-Zuid gehandhaafd en ook de extra controleploegen van De Lijn blijven aanwezig. Zij kunnen bij incidenten snel tussenbeide komen om chauffeurs en reizigers te beschermen. "Tot slot hebben we aan het politiekorps de vraag gesteld om extra gemeenschapswachten ter plekke te sturen teneinde problemen te voorkomen", besluit Nijs.