27 opgepakt na "stedelijke guerrilla" in Charleroi

Voor de tweede nacht op rij hebben relschoppers grote schade aangericht in het centrum van Charleroi, tijdens acties van de zogenaamde 'gele hesjes'. Ze vernielden winkelruiten, bushokjes en reclameborden. 27 relschoppers zijn opgepakt, de meesten waren al gekend bij de politie voor onder meer diefstallen en drugs.

Rond 23 uur bevonden er zich nog steeds een honderdtal personen in de omgeving. Quinaux zegt dat ze in kleine groepjes de confrontatie probeerden aan te gaan met de politie. Net zoals de voorbije nacht is er vandalisme aan straatmeubilair en reclamepanelen.

De politie stond nochtans klaar om in te grijpen bij de minste schermutseling. Er stond vier pelotons klaar, twee waterkanonnen en een pantservoertuig, zegt Quinaux. De politie bestormde rond 21.30 de groep relschoppers, nadat enkelen barricaden in brand hadden gestoken op de rotonde. De menigte werd met het waterkanon uiteengedreven.

'Gilets jaunes'
De politie van Charleroi zegt dat het "relschoppers" zijn die 's avonds in de wijk de plaats innemen van 'gilets jaunes', de beweging die protesteert tegen de belastingverhoging op brandstof. Quinaux spreekt van scènes van "stedelijke guerilla", met mannen die straatstenen loswrikken om ze als projectielen te lanceren.

Bij de politie zelf is er sprake van materiële schade aan voertuigen en fysieke schade. 27 relschoppers zijn opgepakt, de meesten waren al gekend bij de politie voor onder meer diefstallen en drugs.