Dringend gezocht: 900 leerkrachten

Heel wat scholen zoeken nog volop naar leerkrachten om morgen weer te kunnen starten, na de kerstvakantie. Er staan nog ruim negenhonderd vacatures open die dit schooljaar nog moeten worden ingevuld. Dat blijkt uit cijfers die VTM NIEUWS opvroeg bij de VDAB. Na de kerstvakantie vallen er traditioneel leerkrachten uit door ziekte of ze gaan op zwangerschapsverlof. Het is vooral moeilijk om leerkrachten te vinden voor technische vakken, zoals wiskunde en fysica.

Katia Monteyne, directrice van een middelbare school in Deinze is druk in de weer om tegen morgen een leraar te vinden voor de leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar TSO.  Deze vacature staat al sinds eind november open en raakt maar niet ingevuld.

Technische vakken
In heel wat scholen zoeken ze nog dringend leraren voor morgen of de komende weken. Een piek die optreedt na de kerstvakantie, zeggen de onderwijskoepels. Bij de VDAB staan 902 vacatures open, die dit schooljaar nog moeten ingevuld worden. Vooral voor wiskunde, fysica , Frans en technische vakken zoals informatica is het moeilijk om mensen te vinden. 

De scholen hopen dat de regering het lerarentekort structureel aanpakt. Voor Katia Monteyne zullen morgen andere leerkrachten inspringen tot ze de geschikte kandidaat vindt.

“Inzetten op instroom”
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is zich bewust van het probleem, zegt ze. Ze zet volop in op een betere instroom voor de lerarenopleidingen. Crevits verwijst ook naar het loopbaandebat dat nu aan de gang is, om de job van leerkrachten aantrekkelijker te maken. Zo hoopt ze het tekort in te perken.