Vrienden Merel en Sofie doen oproep

Vrienden van Merel De Prins en Sofie de Ridder, twee vriendinnetjes die beiden omkwamen bij een verkeersongeval, hebben een open brief overhandigd aan minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). De vrienden verzamelden 10.500 handtekeningen waarmee ze vragen dat meteen werk gemaakt wordt van een fietsvriendelijk verkeer. Ook verenigingen zoals de Fietsersbond, de Ouders van Verongelukte Kinderen en heel wat scholen scharen zich achter het initiatief.

De leerlingen zijn klasgenoten van Merel De Prins en Sofie De Ridder. Merel (12) stierf op 28 oktober 2015 bij een ongeval met vluchtmisdrijf in Vilvoorde. Haar vriendin Sofie (12) kwam om het leven bij een dodehoekongeval in Zemst op 29 juni 2016. De actievoerders vertrokken deze middag te voet op het provinciaal domein in Huizingen, deelgemeente van Beersel, in gezelschap van ouders en sympathisanten.

Aan de woning van minister Weyts in Beersel gaven ze een petitie af voor meer veiligheid in het verkeer. Die bevat 10.000 handtekeningen en vraagt om specifieke maatregelen zoals de herinrichting van gevaarlijke kruispunten en dodehoekcamera's in vrachtwagens. "Wij hebben in 2016 een tandje bijgestoken en 300 gevaarlijke kruispunten aangepakt", zegt Weyts. "Meer dan ooit investeren we in betere fietsinfrastructuur. We hebben een subsidiesysteem op poten gezet waarbij Vlaamse transporteurs kunnen rekenen op een financiële tussenkomst bij de installatie van dodehoekcamera's."