Crombez opent strijd met 'schuldindustrie'

Sp.a-voorzitter John Crombez gaat de strijd aan met wat hij de 'schuldindustrie' noemt. Dat schrijft hij zijn nieuw boek 'Ctrl Alt Delete' en vertelt hij in de studio van VTM NIEUWS. Crombez richt daarmee zijn pijlen op onder meer de incassobureaus, die mensen "onnodig in drijfzand duwen". 

"Er zijn steeds meer mensen die in de miserie geraken door tegenslag. Ze hebben een factuur die ze niet kunnen betalen - en die moet natuurlijk betaald worden - maar daarbij komen een pak 'spookkosten' van de schuldindustrie die mensen in drijfzand duwt", zegt Crombez. Daarmee doelt de voorzitter onder meer op incassobureaus. Volgens de sp.a gaat het om zowat 350.000 mensen die daar het slachtoffer van worden. 

"Concreet gaat het bijvoorbeeld om mensen die vijf ziekenhuisfacturen krijgen ter waarde van in totaal 71 euro", vertelt Crombez. "Daar worden in vijf verschillende deurwaarders op gezet. Die mensen moeten niet 71 euro betalen, maar 4.000 euro. Dat is 55 keer meer."

Spookkosten
Daarom wil Crombez dat de zogenaamde 'schuldindustrie' verdwijnt. Maar dat wil niet zeggen dat schuld kan kwijtgescholden worden. "Als mensen schulden hebben, dan moeten die betaald worden. Maar de spookkosten, die leiden nergens toe, alleen tot een schuldindustrie die geld verdient voor zichzelf."

Herbekijk het integrale studiogesprek met John Crombez: