Luxewoning 5% goedkoper door terreur

De prijs voor een luxewoning in Brussel in het laatste jaar met zo’n vijf proces gezakt. Dat komt door de dalende vraag, voornamelijk door de aanhoudende terreurdreiging. Daardoor willen minder rijken nog investeren in Brussel. Aan de kust zien we net het tegenovergestelde, daar zijn de prijzen voor luxewoningen net aan het stijgen, zeker voor appartementen met zeezicht.

Luxevastgoed, dat zijn villa's en appartementen vanaf 750.000 euro. Negen op de tien van die woningen ligt aan de kust, de meeste in Knokke-Heist. Rijke mensen investeren er weer meer in omdat het geld op hun klassiek spaarboekje toch weinig opbrengt. Meer vraag dus, en dan stijgt ook de prijs. Een luxeappartement aan zee kost vandaag gemiddeld drie procent meer dan een jaar geleden, met zeezicht is de prijs zelfs met tien procent gestegen.

In de rest van Vlaanderen en Wallonië zijn de prijzen voor luxewoningen stabiel, maar in Brussel kennen ze een flinke terugval. Voor luxevastgoed in onze hoofdstad betaal je vandaag gemiddeld vijf tot zes procent minder dan een jaar geleden. Dat komt vooral door de aanhoudende terreurdreiging. 

De prijsevolutie voor luxevastgoed verschilt dus sterk van regio tot regio. Voor goedkopere woningen blijven de prijzen wel zo goed als dezelfde.