Wapen op vliegtuig: kan het ook bij ons?

Esteban Santiago, de dader van de schietpartij op de luchthaven van Fort Lauderdale gisteren, had zijn wapen in zijn ingecheckte bagage gestopt. Dat mag wel degelijk in de Verenigde Staten. Ook bij ons kan je wapens meenemen op reis, zoals jagers bijvoorbeeld, maar de regels zijn hier wel veel strenger.

De dader had zijn tas opgehaald en in de toiletten zijn wapen geladen. In de Verenigde Staten mogen reizigers op het vliegtuig wapens meenemen, zolang die niet geladen zijn, in een stevige doos zijn gestoken en in de ingecheckte bagage zitten, aldus de Transportation Security Administration aan de krant Washington Post. Ook munitie mag mee op het vliegtuig, maar ook enkel in de ruimbagage.

Hoe zit het in ons land?
Veel Amerikanen stellen zich nu de vraag of die wetten niet strenger moeten. Bij ons is het veel minder eenvoudig om een wapen mee te nemen op het vliegtuig. Je moet altijd een vergunning hebben, terwijl dat in verschillende Amerikaanse staten niet hoeft. Veel vuurwapens zijn ook gewoon verboden in ons land.

Jagers of sportschutters die in het buitenland willen gaan schieten, kunnen hun wapens wel meenemen. Net zoals in de VS, mag het ook hier niet in de handbagage. Wapen en kogels moeten apart verpakt zijn en in een stevige koffer zitten. Je moet ook altijd melden dat je een wapen meeneemt.

Strenge regels
Veel luchtvaartmaatschappijen hebben ook nog eens eigen strenge regels. Soms mag je helemaal geen wapen meenemen of wordt je wapen met een vorige of volgende vlucht naar je bestemming gebracht. Als je een wapen wil meenemen, informeer je je dus best goed voor je vertrek.