In Antwerpen gaat het vuilnis online

Antwerpen wordt als eerste stad in Vlaanderen omgetoverd tot een zogenaamde ‘smart city’. Honderden sensoren in onder meer vuilnisbakken en riolen moeten informatie opslaan en de organisatie van de stad helpen verbeteren.

Een vuilnisbak die te vol zit, een kelder die is ondergelopen of een riool die aan het overstromen is. Binnenkort zullen de Antwerpenaren niet langer de brandweer moeten bellen, want die zal zelf al op de hoogte zijn. 

In de toekomst zullen in de Scheldestad namelijk honderden sensoren geplaatst worden op bepaalde plaatsen die van belang zijn. Sensoren in de riolering zullen alarm slaan als de waterstand te hoog komt, sensoren in de vuilnisbakken houden in de gaten wanneer de ophaaldienst moet langskomen. Die data zullen dan gebruikt worden om de organisatie van de stad te verbeteren. 

Acht miljoen euro
In verschillende Europese steden, zoals Parijs en Madrid, wordt al lustig gebruik gemaakt van deze sensoren. In Vlaanderen is het de stad Antwerpen die de eerste stap zet, later moeten ook andere Vlaamse steden volgen. 

Het pilootproject gebeurt met ondersteuning van IMEC, het platform van de Vlaamse universiteiten voor onderzoek naar nieuwe technologieën. De regering stelt elk jaar vier miljoen euro ter beschikking voor het platform en nog eens vier miljoen voor de toepassingen. Antwerpen en IMEC investeren elk 650.000 euro.