Wordt Antwerpen straks ‘Smart City’?

Antwerpen start met een proefproject om van de stad een 'Smart City' te maken, een slimme stad, aan de hand van technologieën. Het is de bedoeling om overal sensoren te plaatsen die een heleboel gegevens verzamelen: over de luchtkwaliteit bijvoorbeeld, maar even goed over het energieverbruik en waar voor u de dichtstbijzijnde parkeerplaats is. 

Een sensor op het dak van een bestelbus van Bpost. Deze busjes rijden vandaag al rond in Antwerpen, de sensoren meten voortdurend de luchtkwaliteit. Binnenkort moeten er overal in de stad van deze sensoren komen.  “Die sensoren worden ofwel vast gemonteerd op plaatsen, maar ook op mobiele dingen zoals op een busje van de post die data capteren zoals temperatuur, luchtkwaliteit, stofdeeltjes in de lucht. Die gecapteerde data komt allemaal in een datacenter”, zegt John Baekelmans van het onderzoekscentrum IMEC..

Kennis die als basis dient om samen met de inwoners een slimme, maar vooral aangenamere stad te creëren. Zo kan bijvoorbeeld een app ontwikkeld worden voor fietsers en voetgangers, die de gezondste en veiligste route naar een bepaalde plaats kan aanwijzen. Het lijkt allemaal een beetje futuristisch, maar volgens burgemeester Bart  De Wever (N-VA) zijn er eindeloos veel mogelijkheden.

Gaan we niet het gevoel hebben dat we te veel van onze privacy vrijgeven? “Dat is absoluut de bedoeling niet. Dat Big Brother-gevoel mag er niet zijn. Die sensoren gaan niet overal zichtbaar zijn in de stad, maar ze gaan er wel zijn. En als je die data nodig hebt, kan je ze raadplegen als burger”, aldus John Baekelmans.