Waarom werd Amri niet sneller gespot?

Anis Amri, de dader van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, kon vier dagen ongezien door zeker vijf Europese landen reizen. Sinds gisteren is ook duidelijk dat Anis Amri een tussenstop hield in ons land. De politie in ons land wist wie Amri was, want Duitsland had België op de hoogte gebracht nog voor hij in Brussel was. Maar pas dagen later blijkt dat hij op veel beelden te zien was. Waarom hebben ze hem dan niet meteen opgemerkt?

“Dat is natuurlijk omdat er tussen het moment van de seining en het echt werken met die seining tijd verloopt”, aldus Brice De Ruyver, veiligheidsspecialist aan de UGent. “Denk aan alle patrouilles die in Nederland, België en Frankrijk actief zijn. Die zijn aan het patrouilleren, die hebben op dat moment geen gegevens over die persoon.”

De huidige werkwijze is te traag, maar bestaat er een manier om iemand wel meteen te vinden? “De oplossing is natuurlijk gezichtsherkenning: Eender welke andere methode is niet werkbaar. Je kan je niet voorstellen dat mensen moeten patrouilleren en tegelijkertijd honderden personen die geseind staan proberen uit het publiek te halen. Dat gaat niet”, aldus De Ruyver.

Amri kon de dagen na de aanslag ongezien door vijf landen reizen. Hoe kunnen we dat in de toekomst vermijden? Moeten we bijvoorbeeld onze Europese binnengrenzen weer bewaken? De Ruyver is sceptisch: “Dat gaat gigantisch veel geld kosten aan het economisch leven. Wij hebben als klein landje zoveel grensovergangen. Die kun je nu eenmaal niet allemaal sluiten.”

Bekijk ook: