Leg eens zonnepanelen op een ander dak

Wie thuis geen zonnepanelen kan plaatsen, kan er nu toch in investeren. In Aalst is namelijk het eerste Belgische project ingehuldigd waarbij een bedrijf haar dak ter beschikking stelt aan de omwonenden om er zonnepanelen op te plaatsen. "Dit is pionierswerk dat heel veel navolging zal krijgen", zei Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) over de 38 zonnepanelen op het dak van de bioboerderij.

Maar liefst 12.000 euro hebben de 38 zonnepanelen op het dak van de boerderij in Aalst gekost. Het geld werd niet door één iemand op tafel gelegd, maar wel door verschillende buurtbewoners. Zij kochten aandelen van 250 euro per stuk. 

De elektriciteit die de zonnepanelen opbrengen, verkopen ze door aan het bedrijf waar de zonnepanelen op het dak liggen. Het verwachte jaarlijkse rendement bedraagt vijf procent, waarvan zo’n drie procent als dividend naar de aandeelhouders gaat.

Pionierswerk
De Vlaamse overheid juicht het initiatief alvast toe. “Vele kleintjes maken een groot. Dat is de kracht van Vlaanderen”, zegt minister Tommelein. “Dit is pionierswerk dat heel veel navolging zal krijgen. Ik heb zelf ook sinds enkele weken zonnepanelen op mijn nieuwe woning. Het eerste wat ik doe als ik thuis kom, is kijken hoeveel ze opgebracht hebben." De Vlaamse doelstelling is om tegen 2020 6,4 miljoen nieuwe zonnepanelen te plaatsen.