Parket eist 5 jaar in zaak 'drugsbaron'

Het federaal parket eist strenge straffen tegen de toplui van twee Belgische farmabedrijven. Die zouden 200 miljoen pillen verkocht hebben aan een Mexicaanse drugsbaron, die er op zijn beurt harddrugs mee maakte. Het parket eist celstraffen van vier en vijf jaar tegen de zaakvoerders en wil ook dat hun bedrijven sluiten.

Volgens het federaal parket zouden de farmabedrijven geneesmiddelen geleverd hebben aan de Mexicaanse drugsbaron Ezio Figueroa-Vasquez, één van de grootste producenten van 'crystal meth' ter wereld. De geneesmiddelen bevatten efedrine en pseudo-efedrine, een vrij onschuldig product dat in hoestsiroop zit. Maar efedrine en pseudo-efedrine zijn dus ook de basisgrondstof om het sterk verslavende methamfetamine te maken, beter bekend als 'crystal meth' of 'ice.'

In België zou Figueroa-Vasquez, soms via een tussenpersoon, contact gehad hebben met onder meer Sterop, in Brussel, en Andacon, in Dadizele. Daar bestelde hij miljoenen pillen in één keer, met het vooruitzicht op meer dan 200 miljoen pillen per jaar gedurende minstens twee jaar. De Belgische leveranciers zouden de man zo aan 4 ton efedrine geholpen hebben, goed voor meer dan 66 miljoen ice-pillen en een omzet van 360 miljoen euro.

Bekijk ook: