Politie treedt hard op tegen haatberichten

De overheid gaat streng optreden als mensen haatreacties posten op het internet, zoals bij de dood van de Turkse Belg die gestorven is bij de aanslag in Istanbul. Op Facebook stromen de racistische reacties binnen. Het gaat vaak om echt haatboodschappen tegen moslims. Een dienst van de federale politie speurt nu het internet af op zoek naar dat soort boodschappen. Wie ze post, kan een proces-verbaal krijgen.

Nooit eerder waren er in België via de sociale media zoveel uitingen van haat als de afgelopen jaren. Dat meldt Unia, een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt. Het gelijkekansencentrum roept Facebook opnieuw op om sneller haatdragende teksten te verwijderen.

Actueel
De problematiek wordt opnieuw actueel na de dood van de Belgische Turk bij de aanslag in Istanbul van 1 januari. Via de sociale media regende het haatboodschappen zoals "wéér 1 moslim minder, doe zo voort". "Nooit eerder zagen we in België zoveel uitingen van haat als de afgelopen jaren. Door sociale media verspreidt het zich snel", zegt Bram Sebrechts van Unia.

Schuilnaam
De federale politie bevestigt dat ze de zaak opvolgt. Al is het niet altijd even makkelijk om mensen op te sporen die onder een schuilnaam haatberichten posten. Dat moet via het parket. “Als wij zo’n zaken zien tijdens onze patrouille op het internet, dan gaan wij een proces-verbaal opstellen”, zegt Peter De Waele van de federale politie. “De procureur des Konings beslist dan wat ermee moet gebeuren.”