Asbestproces tegen Eternit gestart

In Brussel is het proces in beroep begonnen tegen asbestproducent Eternit. De vrouw die zestien jaar geleden het eerste proces had aangespannen, is overleden, net als haar man en twee van haar kinderen. Haar drie overlevende kinderen zetten nu de procedure voort.

Françoise Vannoorbeeck spande zestien jaar geleden het eerste proces aan tegen de Eternietfabriek. Zij en haar gezin woonden jarenlang vlakbij de fabriek. De vrouw, man en hun twee kinderen stierven intussen ook aan longvlieskanker. Een compromis heeft de familie Vannoorbeeck nooit aanvaard. “Het zwijggeld van 42.000 heeft ze nooit aangenomen”, vertelt zoon Eric Jonckheere.

“We weten dat dit het eerste proces tegen Eternit is omdat veel mensen het geld aanvaard hebben. Maar voor mijn moeder was dat geen optie.” De rechtbank veroordeelde Eternit tot een schadevergoeding van 250.000 euro. Maar het bedrijf gaat nu in beroep en zegt dat de zaak verjaard is.

Volgens officiële cijfers sterven in België jaarlijks ongeveer 350 mensen door asbest. De slachtoffers hopen dat Eternit zijn verantwoordelijkheid opneemt. De uitspraak volgt op 14 maart.