Nooit eerder zoveel haat op sociale media

Nooit eerder waren er in België via de sociale media zoveel uitingen van haat als de afgelopen jaren. Dat meldt Unia, een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt. Het gelijkekansencentrum roept Facebook opnieuw op om sneller haatdragende teksten te verwijderen.

De problematiek wordt opnieuw actueel na de dood van de Belgische Turk bij de aanslag in Istanbul van 1 januari. Via de sociale media regenden het haatboodschappen zoals "wéér 1 moslim minder, doe zo voort".

"Nooit eerder zagen we in België zoveel uitingen van haat als de afgelopen jaren. Door sociale media verspreidt het zich snel", zegt Bram Sebrechts van Unia.

Wij en zij
"Dit kan je alleen maar afkeuren. Na zulke aanslagen is er een 'wij' en een 'zij'. Die ligt niet tussen niet-moslims en moslim", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "De breuklijn ligt bij 'zij' die de waarden van onze samenleving met de voeten treden, en 'zij' die er respect voor hebben."

Bij de federale politie is er een dienst die het internet afspeurt op zoek naar haatboodschappen. Bij elke overtredingen sturen ze een pv door naar het parket. “De dienst heeft sinds 2016 al vierhonderd Twitter- en Facebookaccounts platgelegd vanwege haatreacties. Bij deze reacties zal de dienst dus ook optreden", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Facebook
Vorig jaar opende Unia meer dan 365 dossiers over haat op het internet, of tien procent meer dan een jaar eerder. Het centrum roept Facebook op om sneller haatdragende teksten te verwijderen. "In mei vorig jaar hebben ze beloofd om na een melding binnen 24 uur in te grijpen", zegt Sebrechts.

"Uit een rapport bleek dat in amper één op de drie strafbare berichten het geval. We zitten met Facebook rond de tafel."