We kunnen straks vaker skiën in België

Op de skipiste van Ovifat in de Hoge Venen komen er sneeuwkanonnen om kunstsneeuw te maken. Daardoor zullen mensen veel vaker kunnen skiën in de regio: gemiddeld veertig dagen in plaats van twintig.

Momenteel staat er twee tot drie centimeter sneeuw op de skipiste in Ovifat in de Hoge Venen. Dat is voldoende om te sleeën, maar onvoldoende om te skiën. Twee sneeuwkanonnen moeten er in de toekomst voor zorgen dat de mensen sneller op de latten kunnen kruipen. 

“We hebben nu gemiddeld twintig dagen dat we kunnen skiën, maar met de sneeuwkanonnen kunnen we dat gemakkelijk verdubbelen”, zegt de verantwoordelijke van de skipiste in Ovifat, Gunther Elsen. Het is een project dat zo’n 600.000 tot 700.000 euro zal kosten. Drie kwart daarvan wordt betaald door de Waalse overheid. 

Boze buurtbewoners
De skipiste in Ovifat is overigens niet de eerste Belgische skipiste die sneeuwkanonnen krijgt. Een aantal jaren geleden kreeg ook het skigebied Trois Ponts in de Ardennen er, maar die moesten verdwijnen na klachten van de buurtbewoners. 

De sneeuwkanonnen zullen ingezet kunnen worden vanaf volgende winter.