Dossier De Grote Geldbarometer

De antwoorden op uw geldvragen

Een nieuw jaar betekent nieuwe voornemens. En misschien is dat bij u wel het voornemen om u geld goed te beleggen. Maar hoe doe je dat nu best? In het kader van 'De Grote Geldbarometer' geeft financieel expert Paul D'Hoore een antwoord op de geldvragen die u stelde.

Hoe doe je het best aan pensioensparen?
Mensen die werken hebben er alle belang bij om aan pensioensparen te doen. Je haalt er fiscaal voordeel uit, want dertig procent van het geïnvesteerde bedrag krijg je terug", legt D'Hoore uit.

Je kan op twee manieren aan pensioensparen doen. Bij een pensioenspaarverzekering is het rendement minder laag, maar blijft dat wel hetzelfde en biedt dus zekerheid. Een pensioenspaarfonds biedt een variabel rendement. In goede jaren kan het veel beter gaan, maar je neemt ook een risico, want in slechte jaren kan het ook minder opleveren dan een spaarverzekering.

"Ben je nog jong, dan kies je beter voor een dynamisch spaarfonds. Zit je wat dichter bij je pensioenleeftijd, kan je voor een defensief spaarfonds opteren. Dat geeft je nog wat meer zekerheid", aldus Paul D'Hoore.

Wat doe ik met 100 euro op het einde van de maand?
Als je nog niet aan pensioensparen doet, kan je je 100 euro beter daarin investeren. Je mag per maand tot 78 euro geven aan pensioensparen, voor een totaalbedrag van 940 euro per jaar. Doe je wel al aan pensioensparen? Dan kan je vanaf 25 euro per maand in een beleggingsplan stappen.

"Wil je investeren in aandelen, dan kan dat ook, maar daarvoor is 100 euro te weinig. Spaar dus 10 maanden en beleg dan ineens 1.000 euro", verduidelijkt Paul D'Hoore bij VTM NIEUWS.

De beurs, hoe begin je eraan?
De beurs, voor velen iets onbekend en vol risico's. Maar hoe begin je eraan? "Het is heel eenvoudig. Je kan in elke bank of internetbank aandelen kopen. Iedereen kan het doen", legt D'Hoore uit.

Bij een bank heb je het voordeel dat bankiers jouw geld voor jou beleggen, bij een internetbank heb je alles zelf in handen.

Hoe staat het met de speculatietaks?
De speculatietaks was een doorn in het oog van de beleggers. Op alle winst uit aandelen die je binnen de zes maanden na aankoop weer verkocht, moest je een derde afstaan aan de staat. De speculatietaks werd op 1 januari 2016 ingevoerd. "Maar we kunnen hier heel kort over zijn. Vanaf morgen bestaat de speculatietaks niet meer", aldus D'Hoore.

De Grote Geldbarometer
Voor het derde jaar op rij stelt Paul D'Hoore 'De Grote Geldbarometer' voor. Hij stelt aan de vooravond van 2017 een portefeuille van 10.000 euro samen. Vanavond legt D'Hoore uit hoe hij die som het komende jaar zal beleggen om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Op 1 januari zal hij hierover al jullie vragen beantwoorden op de Facebookpagina van VTM NIEUWS.