We drinken weer massaal champagne

Het mag iets meer zijn dit jaar met de feesten. We drinken geen cava, prosecco of schuimwijn maar wel echte champagne met oudejaar. Gespecialiseerde winkels verkopen er dit jaar vijf tot zes keer meer flessen van dan vorig jaar.

Champagne hoort bij het eindejaar, maar de laatste jaren kozen we steeds vaker voor de goedkopere varianten zoals cava of prosecco. Dit jaar mag het iets meer zijn. "We merken dat in tegenstelling tot de cavaverkoop, dit echt boomt", vertelt wijnhandelaar Stephane Godfroid "Ik denk, ik heb het niet becijferd, maar ik schat het op een vijf tot zes maal meer dan vorig jaar."

Ook in de supermarkt doet de champagne het goed dit jaar. Voor de goedkopere flessen, tot rond de tien euro, is cava nog steeds populair. Maar wie iets meer wil uitgeven, wil zeker zijn van kwaliteit. En dan gaan ze voor champagne. 

Wij kopen met zijn allen  meer dan twaalf miljoen flessen champagne per jaar. Een vijfde daarvan, zo'n 2,5 miljoen flessen, kopen we in aanloop naar de feesten. Want genieten mag dit jaar wel wat kosten.