Dossier De Grote Geldbarometer

De Grote Geldbarometer 2016 brengt €10.915 op

Begin dit jaar stelde financieel expert Paul D'Hoore een portefeuille van 10.000 euro spaargeld samen in 'De Grote Geldbarometer'. Acht verschillende beleggingen moesten ervoor zorgen dat ons spaargeld iets opbracht.  Wat schiet er nu over van die 10.000 euro? 10.915 euro, zo blijkt. 

Van de 10.000 euro die financieel expert Paul D'Hoore begin dit jaar investeerde in beleggingen, ging 5.058 euro naar aandelen. Hij koos voor een populaire groep aandelen, namelijk die van Bekaert, Solvay, Telenet, EVS en Delhaize. Algemeen gezien deed de beurs het dit jaar niet zo goed, de Bel20 is gedaald met 2,5 procent. Maar de aandelen die D'Hoore selecteerde, zijn stuk voor stuk gestegen. De 5.058 euro werd uiteindelijk 5.915 euro.

D'Hoore investeerde zijn overige bedrag, 4.942 euro, in zeven andere soorten beleggingen: goud, het spaarboekje, obligaties, beleggingen in grondstoffen, kapitaalbescherming en hefboomfondsen. 25 euro ging naar goud. De goudwaarde steeg dit jaar met 13 procent, de 25 euro die in goud werd geïnvesteerd, werd dus 28 euro.

Hefboomfondsen
Ook de investering in hefboomfondsen bracht geld op, ze steeg met 2,5 procent. De 167 euro werd 171 euro. Om het rendement te berekenen, keek D'Hoorde naar de wereldindex: die steeg met 13,33 procent. De 333 euro die D'Hoore investeerde in kapitaalbescherming, steeg of daalde niet in waarde.

Investeren in vastgoed: een goed idee?
Investeren in vastgoed brengt nog steeds geld op: de 333 euro die D'Hoore daarin investeerde, steeg met 2,48 procent in waarde en werd 341 euro. Hij baseerde zich daarvoor op het rendement van een bestaande woning.

Maar is investeren in vastgoed vooral interessant voor jezelf of eerder als investering op termijn voor de kinderen? "Wanneer je investeert in je eerste eigen huis, is dat altijd interessant", vertelt Paul D'Hoore. "Als je het doet omwille van de potentiële waardestijging, dan is dat een beetje genuanceerder. De voorbije jaren was er altijd een stijging, dat was vorig jaar niet meer het geval. Dit jaar is er weer een kleine stijging, maar daar moet je toch niet al te veel van verwachten, puur als belegging. om zelf te bewonen altijd interessant, voor de kinderen altijd interessant, voor de meerwaarde niet zo uitgesproken."

Spaarboekje
D'Hoore zette 917 euro op een spaarboekje en kan daar nu 918 euro afhalen. Geen groot succes, maar ook geen verrassend resultaat als je weet dat de rente op een spaarboekje dit jaar nog verder is gedaald. De basisrente bedraagt 0,01 procent, tel daar 0,10 procent getrouwheidspremie bij en je krijgt 0,11 procent rente.

Obligaties
Ook voor obligaties is de rente verder gedaald. Voor de meest recente staatsbon bedraagt die 0,038 procent netto. Maar D'hoore kocht de vorige staatsbon, die bracht nog 0,657 procent netto op. De 3.000 euro die hij in obligaties investeerde, werd dus 3.020 euro.