Visser: "Elf uur zitten wachten op dood"

Dat visser Johny Ronsijn uit Ichtegem het verhaal nog kan navertellen, is een klein mirakel. Eergisteren kapseisde het visserschip van Johny en zijn collega’s voor de kust van Groot-Brittannië. Het duurde daarna maar liefst elf uur voor de man gered kon worden. “Je zit op dat moment te wachten op de dood”, zegt Johny.

‘Eén, twee, drie, en dat was het: het schip lag ondersteboven”, zo omschrijft schipper Johny Ronsijn het scheepsongeval voor de kust van Ramsgate. “Je krijgt koud, je begint te bibberen. En dan begint de nachtmerrie pas.”

Ronsijn wist dat hij moest wakker blijven om te overleven. “Je wordt uitgemergeld, je bent leeg. Maar als je je neerlegt om te slapen, dan ben je dood, dat weet je”, getuigt hij.

Om warm te blijven wikkelde hij zijn hoofd in zijn T-shirt en plaste hij zelfs op zijn handen. “En dan zit je te wachten, te wachten op je dood. Ik wist ook niet dat ik er zo lang zou zitten. Ik heb elf uur op de boeg van het schip gezeten, zonder kleren, zuipenat…” 

Enige overlevende
Ronsijn was de enige visser die het ongeval overleefde. Een andere visser werd uit het water gehaald, maar is later toch overleden. De derde visser is nog steeds vermist, maar het is quasi uitgesloten dat hij nog in leven is. Het ongeval deed zich voor op een plaats die populair is bij vissers, omdat er weinig vaarroutes zijn. Maar net omdat er maar weinig bewegingen zijn in die omgeving, duurde het lang voordat het ongeval werd opgemerkt.

Bekijk ook: