Is dit oplossing voor CO-vergiftiging?

Amerikaanse onderzoekers hebben mogelijk een nieuwe behandeling ontdekt voor CO-vergiftiging. De huidige behandeling duurt enkele uren, terwijl mensen meestal sneller geholpen moeten worden. De onderzoekers hebben nu een nieuw eiwit ontdekt dat daar verandering in kan brengen. In ons land lopen elk jaar zo'n 1,200 mensen een CO-vergiftiging op, meestal omdat hun verwarmingsinstallatie niet goed werkt.

Afgelopen maand alleen al moesten in Vlaanderen 33 mensen naar het ziekenhuis met een CO-vergiftiging. Ze werden allemaal behandeld met zuurstof in een hogedrukkamer. Maar dat duurt uren en vaak is die tijd er niet. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat een eiwit uit onze hersenen veel sneller en beter werkt. “De samenstelling van een eiwit is veranderd, zodat het beter koolstofmonoxide gaat binden en CO-intoxicatie kan worden tegengegaan”, zegt toxicoloog Christophe Stove (UGent).

De resultaten bij muizen zijn spectaculair, maar het eiwit moet nog verder getest worden op andere dieren en uiteindelijk op mensen. Nadeel is wel dat de productie van het eiwit lang duurt en heel duur is. Het duurt dus wellicht nog meer dan tien jaar voor het ook effectief kan worden ingezet. “Per patiënt is ongeveer 50 à 100 gram van het product nodig. Om dat wereldwijd te ontplooien, is een tiental ton nodig”, aldus Stove.

Preventie
Experts wijzen erop dat vooral preventie belangrijk blijft, zoals voldoende verluchten en regelmatig je verwarmingsinstallatie laten nakijken. Daarnaast is het ook belangrijk om koolmonoxidemelders te installeren.