“Controle nutteloos als rest niet meedoet”

Het heeft geen zin om passagierslijsten van internationaal bus- of treinverkeer te controleren, als de andere Europese landen niet meedoen. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Ons land voert die controles in, in de strijd tegen terreur. Maar landen als Nederland of Frankrijk zouden dan ook verplicht hun informatie moeten geven over internationaal vervoer dat door ons land rijdt. Pas dan kan het nuttige informatie opleveren.

Anis Amri, de vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn, nam de trein en de bus om van Duitsland naar Italië te vluchten. Via Nederland en Frankrijk, maar mogelijk ook via ons land. Hij doorkruiste dus meerdere landen zonder gecontroleerd te worden. Ons land voert dat soort controles op bussen en treinen als eerst in in Europa, maar staat voorlopig alleen.

Jambon kan nu dus niet anders dan zijn Europese collega’s te vragen of ze informatie over passagiers willen uitwisselen met ons land. Alleen zo kan je verdachten in heel Europa opsporen. “We moeten nu met die landen rond tafel zitten om te bekijken wat er mogelijk is”, zegt Jambon. “De aanslag in Berlijn zal wel wat knipperlichten hebben doen branden.”

Of we dan altijd onze identiteitskaart moeten tonen als we met de trein of bus reizen, dat moet nog beslist worden.