“Versoepel strenge vuurwerkwet”

De Belgische Vuurwerk Federatie vraagt een versoepeling van de wetgeving op het bezit van vuurwerk. “Die wetgeving zet mensen aan om illegaal vuurwerk online of in het buitenland te kopen, en dat werkt de onveiligheid in de hand”, klinkt het. Dat schrijft de Gazet van Antwerpen.

Wie in België vuurwerk wil kopen, is beperkt tot één kilogram pyrotechnisch sas (de eenheid voor springstof) per voertuig. In onze buurlanden ligt dat veel hoger: van 25 kilogram in Nederland tot onbeperkt in Duitsland.

Illegaal vuurwerk via sites
De Belgische Vuurwerk Federatie trekt aan de alarmbel en vraagt een versoepeling. “Omdat de wet in eigen land zo streng is, bestellen Belgen steeds meer illegaal vuurwerk via een website ergens in Polen”, zegt Wouter De Backer, woordvoerder van de Belgische Vuurwerk Federatie. “Het is onmogelijk te weten wat ze dan juist in handen krijgen en dat is een gevaar voor de veiligheid. De overheid werkt zo de onveiligheid juist in de hand.”

Ook de vuurwerkhandelaars vragen dat de overheid de wetgeving herziet. Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) is op de hoogte van de vraag van de sector. “Maar de regelgeving blijft zoals ze is”, zegt de minister in de Gazet van Antwerpen.

Bekijk ook: