2016: Het jaar van Theo Francken

Voor staatssecretaris van asiel en migratie Theo Francken was het een woelig jaar. Er waren de naweeën van de acute asielcrisis en vluchtelingenstroom. En telkens opnieuw doken er pijnlijk persoonlijke verhalen van vluchtelingen op. VTM NIEUWS praat over de levensbepalende keuzes die hij daarin moet maken en zijn ambities.

“Ik probeer altijd eerlijk te zijn en mijn mening te geven, soms moet ik wat meer mijn tong omdraaien voor ik dat doe, maar kijk. What you see is what you get”, aldus Theo Francken. Frank en rechtuit in interviews, op sociale media en in zijn dossiers. Voor Francken moet het vooruit gaan.

Eerst was er discussie over Djellza, een Kosovaars meisje van 16. Dan volgt een welles-nietes-spel rond het Syrisch gezin dat wil vluchten voor het geweld uit Aleppo.

Levensbepalende keuzes… maar Francken geeft de indruk dat hij er moeiteloos over beslist. Francken lokt vaak protest uit, maar daar kan hij tegen, zegt hij. Maar die ene keer in Charleroi ging het zelfs voor hem te ver.

Maar zijn harde lijn maakt hem wel populair binnen zijn eigen partij. Het maakt hem tot de gedoodverfde opvolger van Bart De Wever.