Foute pakjes al massaal op tweedehandssites

Een geschikt geschenk vinden: het blijkt weinigen gegeven. Volgens de website tweedehands.be krijgt meer dan één op de vijf mensen foute cadeaus: kleren in de foute maat, een boek dat ze al gelezen hebben of een parfum dat ze niet graag ruiken. En dus is het vandaag alweer druk in de winkels en op het internet. Niet om cadeautjes te kopen, maar om ze te kunnen ruilen of verkopen.

“Het gezelschapsspel Dokter Bibber, een activity tracker, een regenjas en een koffiemachine waren de eerste cadeaus die op de zoekertjessite terecht kwamen”, zegt Petra Baeck van tweedehands.be. “Ze kwamen al online vanaf 20 uur. Vaak gaat het om spullen die we dubbel hebben of helemaal niet willen, maar waar we wel iemand anders blij mee kunnen maken.”

Foute geschenken
De zoekertjessite tweedehands.be zag het afgelopen weekend tot een vijfde meer ‘foute geschenken’ opduiken in vergelijking met vorig jaar. Ook de tweedehandssite Troc.com verwacht deze week meer gloednieuwe producten binnen te krijgen. Het zijn broers en zussen (17,1 procent) die er het vaakst volledig naast zitten. Ook onze ouders (16,1 procent) en onze schoonouders (12,6 procent) kunnen wat extra tips gebruiken.

Schenker beledigen
Toch vindt 41,5 procent (vorig jaar 45 procent) van de ondervraagden die vorig jaar een fout cadeau kregen, het nog steeds ‘not done’ om een geschenk door te kopen. Een kwart van hen is bang dat de schenker zich beledigd zou voelen. 16,5 procent schenkt de ongewenste cadeaus liever weg.

Dit is trouwens de top 3 van de meest gegeven foute cadeaus in 2015:

  1. Decoratie-artikelen (26,2 procent)
  2. Kleding (21,3 procent)
  3. Boeken en strips (13,3 procent)