Ook op kerstdag alcoholcontroles

Feestdag of niet, de alcoholcontroles worden ook vandaag voortgezet. Dat de controles minder opvallen, is het gevolg van een andere aanpak. Er wordt meer ingezet op mobiele patrouilles die automobilisten die verdacht rijden langs de kant zetten. Ook de volgende dagen zullen ze dat blijven doen, ook overdag.

De E17 bij Gentbrugge vanmiddag: een patrouille van de federale wegpolitie rijdt de snelweg op.  Ze gaan op zoek naar mensen die vreemd of eigenaardig rijden. Ze halen hen van de snelweg voor een controle en een ademtest. Ook deze acties zijn een onderdeel van de BOB-campagne. “Ook tijdens de feestdagen gaan we die gerichte acties doen”, vertelt Peter De Waele van de federale wegpolitie. “Als we ergens een autosnelweg afzetten, dan is iedereen binnen de tien minuten op de hoogte via de sociale media."

Alle politieploegen hebben de opdracht gekregen om dit soort gerichte controles uit te voeren, maar er zullen de komende weken ook grote controleacties zijn. 's Nachts en overdag. “Als we de verkeersstatistieken zien, dan zien we eigenlijk dat mensen drinken tijdens recepties en familiebezoeken, achter het stuur kruipen en verkeersongevallen met zwaargekwetsten en doden veroorzaken”, zegt De Waele. “Wij zijn het eigenlijk een beetje beu om aan deuren te moeten gaan aanbellen om een familie op de hoogte te gaan brengen dat een familielid niet meer naar huis komt.”